Zašto spajati magnezijum sa vitaminom D?

Poslednjih godina smo svedoci renesanse vitamina D, svakako ne bez razloga.
Od uvek se znalo da je vitamin D neophodan za apsorpciju kalcijuma, kao i njegovu reapsorpciju na nivou bubrega, to jest za zdravlje kostiju, ali da li je to sve?
Da li ste znali da svaki naš organ ima receptor za vitamin D? Ukoliko receptori postoje, znači da postoji neka uloga vitamina Vitamin D koju možda još ne znamo.

Ono što se sa sigurnošću zna je da je jedan od najznačajnijih vitamina (hormona) naš imuni sistem i odatle i njegova velika upotreba u tretiranju horničnih bolesti uključujući onkološke i autoimune.

Vitamin D utiče na ekspresiju naših gena i zato se naziva epigenetičkim faktorom.
Zna se da je neophodan u trudnoći i u toku dojenja. Zna se da deluje kao antidepresiv.
Još uvek, međutim, merenje nivoa vitamina D nam nije ušlo u praksu, a svakako bi trebalo. Smatra se da je nizak nivo vitamina jedan od okidača autoimunih oboljenja, tako da ako poznajete nekog sa ovom vrstom oboljenja, predložite mu da ga izmeri.
O vitaminu D bi se moglo pisati mnogo toga, ono na šta bih se sada skoncentrisala je njegova sinergija sa magnezijumom.

Od skoro se zna da je magnezijum jedan od najbitnijih faktora za metabolizam vitamina D i njegov prelazak u aktivni oblik, a sa druge strane vitamin D uzvraća uslugu magnezijumu tako što pozitivno utiče na mišićne ćelije dajući im snagu i izdržljivost.
Ukoliko koristite/preporučujete suplemente vitamina D, poželjno je da sa njima koristite i magnezijum, jer kao što smo rekli, bez njega se vitamin D neće aktivirati i imati brojne pozitivne uticaje na organizam. Zna se takođe da je deficit magnezijuma kod populacije veoma izražen. Neki od simptoma su: grčevi, hladni ekstremiteti, osetljivos na svetlo i zvuk, nervoza, anksioznost, itd. Jedan od najosetljivijih sistema na sinergiju vitamina D i magnezijuma je kardiovaskularni sistem.

MetaRelax je proizvod koji osim oblika magnezijuma velike bioraspoloživosti i taurina i vitamina B u aktivnom obliku, pored učinka na mentalno opuštanje ima i pojačano dejstvo na mišiće zahvaljujući prisustvu upravo vitamina D. Iako je MetaRelax više od magnezijuma i ima i dejstvo na stres i nervnu tenziju, jako je delotvoran i na mišiće. Probajte ga u slučaju grčeva, menstrualne bolove, glavobolje, ukočenosti…          Metarelax je siguran u trudnoći.