Taurin stimuliše ili opušta?

Taurin poznajemo svi zahvaljujući njegovom prisustvu u energetskim pićima.
Neki od brendova posebno naglašavaju prisustvo taurina u svom proizvodu čuveni natpisom: «SADRŽI TAURIN». Nikad nisam do kraja razumela zašto ističu prisustvo taurina, jer šira javnost sigurno ne zna njegove karakteristike, ni čemu ustvari služi. Ono što su sigurno uspeli je da od taurina naprave simbol za supstancu sa stimulativnim dejstvom (kao kofein), a da li je to tačno?

Taurin spada u grupu semiesencijalnih aminokiselina i njegova karakteristika je da sadrzi sulfonsku SOOOH grupu, umesto karboksilne, karakteristične za aminokiseline. Zahvaljujući ovoj grupi ima antioksidantna svojstva. Semiesencijalna aminokiselina znači da je je delimično sintetisana od strane organizma (u jetri),a delimično se uzima putem hrane (mahunarke, cvekla…).

Taurin je izolovan prvi put iz žuči bika (Taurus), odatle i ime taurina kao i  Red Bull-a.

U našem organizmu se najviše nalazi osim u žuči, u leukocitima, poprečnoprugastim mišićima i srčanom mišiću, nervnom sistemu. Taurin je značajan za sintezu mielniskog omotača, reguliše prenos impulsa i stabilizuje membrane neurona u centralnom nervnom sistemu.

Taurin ni u jednoj od svojih uloga NEMA stimulativna dejstva, naprotiv ima blaga SEDATIVNA dejstva na nervni sistem i upravo zbog njegovog uticaja na GABA receptore se koristi kao pomoć u terapiji epilepsije.U energetska pića se dodaje baš zbog sedativnog efekta, kako bi otklonio efekte kofeina kao što su nervoza, i anksioznost. Taurin poseduje antioksitandtna svojstva, pri fizičkom naporu povećava dolazak krvi u srce, koristi se u terapiji Alchajmera, multiple skleroze, kardiovaskularnih oboljenja, povišenog holesterola u krvi, dijabetesa.

Jedna od karakteristika taurina je da zadržava magnezijum (i kalijum) duže u mišićno ćeliji. Samim tim kada ga dodamo uz magnezijum, opuštajuće dejstvo na mišiće će bit duže. To je upravo razlog zašto se magnezijum i taurin nalaze u proizvodu MetaRelax i zašto proizvod tako zove iako sadrži taurin. Osim dejstva na mišiće, taurin lako prolazi krvno-moždanu barijeru i deluje kao što smo rekli opuštajuće i na centralni nervni sistem, zajedno sa magnezijumom koji je jedan od kofaktora sinteze serotonina (zajedno sa vitaminima B6, folatima i B12). MetaRelax zahvaljujući sadržaju tuarina ima pojačano dejstvo kako na mišiče, tako i na mentalnu napetost.