Magnezijum i folati u trudnoći i tokom dojenja

U toku trudnoće i dojenja su povećane potrebe za magnezijumom.  U trudnoći zbog razvoja ploda, povećanja volumena cirkulacije, ili zbog već postojeg nedostatka magnezijuma u organizmu majke.

 Najčešći simptomi nedostatka magnezijuma u trudnoći su: grčevi u mišićima (dnevni i noćni koji mogu biti jako bolni), bolovi u donjem delu leđa, u nekim slučajevima i išijas, zadržavanje vode u organizmu i samim tim povećanje telesne težine, kontrakcije materice još od prvog meseca trudnoće.

Dojenje takođe povećava potrebe za magnezijumom. U jednom litru majčinog mleka se nalazi od 35 do 40 mg magnezijuma koji se ovim putem prenosi detetu.

 Kada birate magnezijum, birajte oblik koji se dobro absorbuje u crevima (npr. magnezijum glicerofosfat), jer će brzo delovati, biti više iskorišćen i neće prouzrokovati dijareju (neželjena pojava). Nisu svi magnezijumi isti!

Ako se uz magnezijum nalazi i vitamin D, imaće bolje dejstvo na mišiće i grčevi će brže proći.

 U trudnoći (i pre trudnoće) je bitna i folna kiselina. Jedan deo evropske populacije ima problema sa aktivacijom folne kiseline u organizmu i koristi je samo delimično zbog određene genetske mutacije. Da bi smo preskočili eventualni problem aktivacije folne kiseline, najbolje je uzimati je već u aktivnu, u obliku folata (5 metil tetra hidro folat).

Magnezijum sa vitaminima B6, B12 i folatima deluje i na sintezu serotonina, antistres hormona i na sintezu melatonina, hormona spavanja.

 Preporuka farmaceuta je proizvod MetaRelax na bazi magnezijuma sa vitaminima grupe B i taurinom, koji sprečava pojavu napetosti, umora i grčeva u mišićima. Vitamini B6,B9 i b12 podstiču sintezu seratonina i melatonina. Doprinosi psihičkom i fizičkom opuštanju. MetaRelax pomaže i kod regulisanja srčanog ritma, smanjenja oticanja nogu, kao i normalizovanja peristaltike creva. Preparat popravlja kvalitet života, smanjuje anksioznost i budi sreću u čoveku. Ovi efekti se propisuju sastojcima koji su u aktivnom obliku i tehnologiji izrade tablete koja obezbeđuje brzo raspadanje i resorbciju aktivnih principa.

metarelax