Kurkuma i đumbir, zajedno smo jači

Kurkuma, đumbir se već milenijumima se koriste u tradicionalnoj orijentalnoj i ajurveda medicini. Tradicionalno spadaju u kategoriju „toplih“ začina.
Đumbir se vezuje za zdravlje želuca i pomoć u varenju, protiv mučnine (u trudnoći), daje svežinu kako telu, tako i duhu, pa je dobar za suzbijanje stresa i umora, a poseduje i protivupalna svojstva (kao i kurkuma). Ima ulogu i u termogenezi, pa se preporučuje u hladnim danima, kao i za „gorenje“ kalorija.
Đumbir se koristi još od Hipokrata preko Konfučija sve do današnjih dana.
Đumbir se u orjentalnoj kulturi smatra i potentnim afrodizijakom.
Kurkuma i đumbir pripadaju familiji zingiberaceae.
O kurkumi smo već dosta rekli u prethodnom članku. Ona se koristi protiv hroničnih upala, bolova, prevenciji starenja i ima brojne druge funkcije u našem organizmu.
Svaka za sebe, ove biljke se smatraju vrlo potentnim, a ako ih uzimate zajedno još bolje će ispoljiti svoja svojstva.
Od obe biljke se koristi prah rizoma, kao i ekstrakt. Obe dolaze sa istoka, iz istih krajeva, pa nije ni čudno što su zajedno još jače! 
Postoje studije koje su pokazale da u kombinaciji kurkumin (aktivni princip iz kurkume) i đumbir ubrzavaju drastično zarastanje rana na koži. U jednoj drugoj studiji gde se upoređuje efekat na upalne procese, rezultati su pokazali da sinergija kurkume i đumbira povećava čak 20% učinak na upalne procese kod artritisa u odnosu na kurkumin bez đumbira.

Evo kako ih na jednostavan način koristiti svaki dan:

 Čaj od kurkume i đumbira

  Potrebno je:
 1 šolja vode
 Med po želji
 1 kockica korena đumbira
 1 kafena kašičica kurkume u prahu

U isti sud ubacite odmah vodu, kurkumu i đumbir, čekajte da proključa i ostavite na vatri jos 15 minuta. Kasnije dodajte med i limun po želji. 
Preporučuje se 1 šolja na dan. Možete ga piti topao ili hladan.
Na jednostavan način možete napraviti i aromatizovanu vodu, tako što ćete u pola litra vode narendati đumbir i malo svežeg rizoma kurkume, ili jednostavno dodati prah. Dodajte kriške limuna i ostavite da prenoći u frižideru.
 

 SmartEat recept:

Potrebno je:
1 zreo avokado (smatra se super hranom i sada se lako nalazi i kod nas)
 Đumbir 1 komad rizoma

Kurkuma u prahu
 Limun
 Biber

Izgnjavite avokado (najbolje viljuškom), u njega narendajte đumbir, dodajte kurkumu, biber i limun. Limun je neophodan kako bi zaustavio tamnjenje, odnosno oksidaciju masnih kiselina u avokadu. Ne smete ga zaboraviti!
(recept pozajmljen od asocijacije SmartEat)